Jak upiec chleb w domu?! To jest zadanie prostsze niż się wydaje!
Wiem co piszę: parę dni temu w naszym domu upieczono chleb nr 23.
Wiem co piszę: parę dni temu w naszym domu upieczono chleb nr 23.
A jaki on jest ten domowy chleb?
- Pyszny, po prostu pyszny!
Zapewniam
SKŁADNIK
|
ILOŚĆ
|
Potrzebne są jeszcze
|
| 1,5 szklanki | Papier do pieczenia |
| 3 szklanki (najlepiej włocławska) | Foremka wąska, keksowa |
| 0,5 szklanki | Masło do posmarowania foremki |
|
0,5 szklanki
|
Ściereczka do przykrycia ciasta i przechowywanie chleba
|
| 3 łyżki | |
| 1 łyżeczka | |
| 2 łyżeczki | |
| Opcjonalnie, ilość według uznania | |
| Opcjonalnie, ilość według uznania | |
|
Otrzymany od kogoś lub zrobiony parę dni wcześniej według przepisu wujka Googla.
|
- Suche produkty dokładnie wymieszać w wielkiej misce.
- Do wymieszanych składników dodać:a) dwie szklanki zimnej wody. Może być mineralna niegazowana.
b) zakwas. Jeżeli jest bardzo gęsty dodać odrobinę wody. - Całość dokładnie wyrabiać ręką przez około 5 minut.
- Wzbogacić zakwas: odłożyć garść wyrobionego ciasta do słoika z zakwasem, zamknąć
i do lodówki ("Dokarmia" się go co dwa dni) - Opcjonalnie można dodać nasiona słonecznika i pestki dyni
- Wyłożyć foremkę papierem do pieczenia i posmarować go masłem
- Włożyć ciasto do foremki. Wierzch posmarować wodą, by wyrównać powierzchnię.
- Przykryte ściereczką ciasto odstawić do wyrośnięcia na 4 - 5 godzin.
- Gdy ciasto podwoi swą objętość wstawić (bez ściereczki!) do piekarnika
- Wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 oC przez 1 godz. i 15 min.
- Po upieczeniu wyłączyć grzanie i pozostawić wypiek na około 15 min.
- Wyjąć chleb z foremki do wystygnięcia, aby się nie zaparzył
- Posmarować go olejem lub oliwą, aby skórka nie była zbyt twarda
- Upieczony chleb z szacunkiem przechowywać z dala od żarłoków zawinięty w ściereczkę.
- Wydzielać go w skąpych ilościach podając go z uśmiechem i innymi pysznościami.SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz